Wat mag in een glascontainer?

Ieder mens produceert elke dag weer opnieuw afval. Een leeg pakje drinken, een leeg flesje cola, een verpakking van broodbeleg of een eierschil. Allemaal dagelijks afval wat logisch is, maar wat voor sommigen minder logisch is om te scheiden… Als we allemaal wat bewuster zouden omgaan met ons afval en het op de juiste manier zouden dumpen zou dit al een hele hoop schelen. Maar niet alleen met huishoudelijk afval is dit belangrijk. Als je bijvoorbeeld gaat verhuizen en alles gaat opruimen zal je ongetwijfeld ook een hele hoop dingen weg willen doen. Gooi dit dan niet zomaar bij het restafval maar zoek de dichtstbijzijnde vuilstort plaats op en zorg dat dit hier mooi wordt weggegooid en wordt gescheiden.

Goed scheiden

Sinds 1992 zijn er maar liefst 13 gescheiden afvalstromen, waaronder groen afval, metaal, pvc, papier, glas, restafval en textiel. Welk afval je van tevoren moet scheiden, verschilt per gemeente. Soms heb je aparte containers voor papier, gft, plastic en restafval. Maar niet iedere gemeente doet hier aan mee. Want er zijn ook gemeentes waar je plastic en restafval in één bak gooit. Machines scheiden dan later het plastic uit het restafval, ook wel nascheiding genoemd. Het ligt wel redelijk voor de hand wat je in een GFT afval bak allemaal kwijt kan, maar wat er precies bij plastic, glas en restafval mag kan soms wel is wat ingewikkelder worden. Plastic verpakkingen zijn bijvoorbeeld plastic yoghurtbekers, plastic fruitbakjes en plastic verpakkingen om groente, brood en wc-papier. Een tip voor het scheiden van je plastic is om de verpakking zo leeg mogelijk te maken. Een halvolle verpakking kunnen ze helaas niks mee in het sorteringscentrum.

Glas en rest afval

Het afval dat je niet kan of hoeft te scheiden mag bij het restafval. Maar wat zijn dit nou precies allemaal? Denk bijvoorbeeld aan luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Deze producten kunnen niet gerecycled worden en gaan naar een afvalenergiecentrale. Maar denk bijvoorbeeld ook aan: afval van natuurlijk materiaal, behang, een cd, cold pack, dekbed en kussen, dierenpoep, gloei- of halogeenlamp, klein metalen voorwerp, schoonmaakdoekje, schoonmaakmiddel, schrijfgerei, servies en aardewerk en een spuitbus. Wat er allemaal in een glascontainer mag ligt waarschijnlijk iets meer voor de hand. Alle glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica, parfum of medicijnen hebben gezeten, mogen in de glascontainer. Ander glas dan verpakkingsglas – zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen – is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval.

Laat een reactie achter