Wat is marktkapitalisatie?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: marktkapitalisatie. Dit betreft de totale waarde van alle uitstaande aandelen. Wanneer je alle uitstaande aandelen vermenigvuldigt met de huidige prijs van het aandeel, krijg je uiteindelijk de marktkapitalisatie van het bedrijf. Maar wat is marktkapitalisatie nu precies? Dat lees je in dit artikel!

Marktkapitalisatie in de praktijk

Laten we even een voorbeeld nemen. XYZ Company heeft 100.000.000 uitstaande aandelen en elk aandeel heeft een kapitalisatie van 10 euro. Wanneer je 10.000.000 aandelen neemt en vermenigvuldigt met de huidige prijs van het aandeel krijg je uiteindelijk 10.000.000 euro. Je hebt dan 10.000.000 euro marktkapitalisatie.

Waarom is kapitalisatie belangrijk?

Marktkapitalisatie is vooral belangrijk voor beleggers in kleinere aandelen. Omdat hun investeringen zeer riskant zijn en een daling van de waarde van het aandeel altijd op de loer ligt. Sommige mensen geven er de voorkeur aan de marktkapitalisatie te berekenen door de aandelenprijs te vermenigvuldigen met de huidige uitstaande aandelen in plaats van met de aandelenprijs. Dit wordt gedaan om het voor hen gemakkelijker te maken. Veel mensen doen dit om te zien of de aandelenkoers stijgt of daalt.

Elke belegger is anders

Er bestaan zowel grote als kleine beleggers. Elk type belegger moet weer anders handelen. Wanneer je een actieve handelaar bent, moet je dagelijks de beste kleine aandelen kansen bijhouden. Houd de marktkapitalisatie van elk bedrijf waar je mee handelt in real time bij. Door dit te doen, kun je kleine aandelen (ook wel penny stocks genoemd) kopen tegen een lage prijs.

Vergelijken

Vergelijk ook de marketcap van elk bedrijf met de marketcap van andere bedrijven in de industrie waar je mee handelt. Als de marktkapitalisatie van een bedrijf hoger is dan de marktkapitalisatie van andere bedrijven in de industrie, is dit een mooie kans om in te stappen tegen een lagere prijs.

Bestudeer het aantal uitstaande aandelen

Er zijn ook andere manieren om de marktkapitalisatie van een bedrijf te bepalen. Door de industrie en het aantal uitstaande aandelen te bestuderen, kun je de gemiddelde aandelenprijs in die industrie vrij eenvoudig bepalen. Als de gemiddelde aandelenprijs lager is dan de huidige marktkapitalisatie van een bedrijf, weet je dat het aandeel ondergewaardeerd is en dat je misschien goedkoop aandelen kunt kopen. Dat scheelt enorm!

Kijk naar het verleden voor een succesvolle toekomst

Door te kijken naar de industrie en de concurrenten in de industrie krijg je misschien ook een voorsprong. Het geeft je een beeld van wat het aandeel waarschijnlijk zal doen. Of kijk naar de prestaties van een bedrijf in het verleden. Daardoor krijg je een idee van wat het bedrijf waarschijnlijk zal doen in de (nabije) toekomst. Gebruik al deze informatie om het marktaandeel te bepalen, zodat je een goed inzicht hebt in de marktkapitalisatie van een bedrijf.

Laat een reactie achter