Oplaadbare batterijen, waarom ze altijd leeg zijn

Oplaadbare batterijen, waarom ze altijd leeg zijn

Gister al wat gepost over batterijen en met name de led verlichting voor buiten waar ik mee bezig was. Daarmee kom ik op het volgende, oplaadbare batterijen waarom ze altijd leeg zijn als ze een tijd hebben gelegen of met gebruik ook weer super snel leeg zijn.

Zoals ik in het begin ook had van niet te duur maar wel batterijen met een hoge opgegeven capaciteit. Het lijkt allemaal leuk, alleen kom je er dan al snel achter dat ze toch niet zo fijn werken. Ze zijn snel leeg en de capaciteit halen ze ook niet. Daarom dat ik hier even het een en ander erover even uitleg zodat je ook het hoe en waarom snapt.

Een stap verder zijn de 18650 cellen die onder andere gebruikt worden voor zaklampen, die kunnen een hoop stroom trekken zoals mijn Convoy S3 zaklamp die op de hoogste stand al 2,8A trekt. Veel goedkopere cellen zakken dan ook gewoon in qua spanning en kunnen niet de capaciteit leveren die opgegeven zijn.

Bij AA batterijen is het verschil heel mooi te zien tussen de BTY batterijen die ik gebruikt heb, die minder capaciteit hebben dan opgegeven om mee te beginnen, of de Panasonic Eneloops die ik nu besteld heb als ovolger. Daarbij komt ook nog dat de BTY’s een hogere interne weerstand hebben waarbij dus meer spanningsval is bij belasting. Dan praten we over 0,17Ω voor de BTY’s, terwijl de Panasonic’s maar 0,04Ω zijn. Dat verklaart ook waarom de BTY’s of andere goedkopere batterijen ‘altijd leeg zijn’.

Maar ook de spanning zakt in door de hoge interne weerstand, je stookt in feite een stuk capaciteit op zonder dat je er wat aan hebt behalve warmte. Een beetje de ondergrens is bij de AA batterijen 1,2V waarop veel dingen niet meer of niet lekker meer werken. Vol opgeladen zitten de BTY’s zo rond de 1,30-1,35V, de Eneloops die gaan al op of net over de 1,4V na opladen.


Bron: Candle power forums
Als je dan gaat kijken naar de tijd bij ontladen zie je dat hij bij 0,2mA al wegvalt in een half uur:

Als je dan gaat kijken naar bijvoorbeeld de Eneloops Pro 2450mAh’s:

Bron: Candle power forums
Dan zie je dat deze met 1A pas na 120min onder de 1,2V zakt:

En 1A is al behoorlijk veel. Helaas kunnen we niet vergelijken op capaciteit omdat de BTY’s gewoon te slecht zijn. Ook kunnen ze maar heel weinig stroom leveren zonder in te kakken dus eigenlijk zijn ze voor niet veel meer geschikt dan wat led lampjes edg.

Als we dan over capaciteit gaan beginnen, dan is het leuk om eens 2 18650 cellen te gaan vergelijken die ik gebruik, allebei met dezelfde capaciteit maar de EagleTac is ‘veel sneller leeg’. Je zou zeggen minder capaciteit zoals de BTY’s maar dat is niet het geval, het is minder bruikbare capaciteit.

Allereerst de capaciteit van de Eneloop Pro’s:

Als je kijkt naar bruikbare capaciteit bij een normale belasting van 1A (dus boven de 1,2V blijven van de spanning) dan heb je een bruikbare capaciteit van 2000mAh, en dat is erg netjes.

De EagleTac 18650 3400mAh:

Bron: Candle power forums
En de capaciteit:

Je ziet hierbij een ontlading vanaf ongeveer 4,1V opgeladen dat bij een zelfde belasting van 1A er 2250mAh bruikbaar is voor je onder de grens van 3,4V gaat komen.

De Panasonic 18650’s dan, nieuwe versie van de bruine die ik heb (die kan iets minder hoge stroom leveren maar verder identiek):

Bron: Candle power forums

Hier zie je al heel mooi dat bij dezelfde belasting van 1A al 2500mAh kunt gebruiken. Dat scheelt toch weer een heel stuk in bruikbare capaciteit.

Sowieso wil je de accu’s niet te diep ontladen, absolute minimum is 2,5V maar eigenlijk wil je al niet onder de 2,8V komen omdat je bij 2,5V al de kans loopt dat je de cellen gaat beschadigen. Sommige stoppen al bij 3V maar zoals de 7135 driver van mijn Convoy S3 zaklamp die heeft minimaal 2,8V nodig om te werken, daaronder stopt ie dus ook gewoon. Eigenlijk is dat niet ideaal en zou je willen dat hij bij bijvoorbeeld 3,2V al terugschakelt naar een lage stand, minder stroom trekt daardoor, en dan bij 3V uitschakelt. Alleen de 7135 driver is PWM aangestuurd en niet stroom gestuurd (helaas). Dat heeft dus meer met mijn zaklamp te maken.

Daarom dus, let op wat je koopt maar vaak loont het om net even wat meer geld uit te geven voor een paar batterijen of cellen omdat je daar gewoon veel meer plezier van hebt. En zeker als je apparatuur hebt die veel stroom trekt of een bepaalde minimale werkspanning nodig heeft is het gewoon een must. Maar zelfs voor ‘gewone’ led verlichting gebruik ik de normale Eneloop batterijen vanwege alle voordelen en kwaliteiten en ze veel vaker geladen kunnen worden.

En als afsluiter een opengewerkte BTY batterij, duidelijk te zien dat het een soortgelijk opbouw als een condensator is. Wat capaciteitsfolie die opgerold zit met wat gel, met vooral heeft veel lucht en loze ruimte.

Reageren is niet mogelijk.