Samsung Galaxy Tab 3 10.1 P5210 Cyanogenmod 13 Custom Rom

Samsung Galaxy Tab 3 10.1 P5210 Cyanogenmod 13 Custom Rom

De meeste mensen kennen het wel, een oudere tablet die nog ergens in de la ligt. Niks mee aan de hand maar software is verouderd en je kan er niet alles meer mee. Hetzelfde hier, deze tablet heb ik een jaar of 4 geleden gekocht en na bijna exact 2 jaar stopte de ondersteuning vanuit Samsung met updates. Nu na bijna 2 jaar verder was android 4 inmiddels zwaar verouderd en de Samsung skin maakte het niet heel veel beter. Het werd toch eens tijd om er wat aan te doen.

Nu merk ik dat veel mensen ermee geholpen zijn door in wat meer in begrijpelijke taal met duidelijk uitleg te vertellen wat er moet gebeuren en hoe. Op internet kun je namelijk wel wat informatie terug vinden, maar niks is een complete handleiding of vaak met allerlei termen of zaken waar overheen gestapt wordt. Dus bij deze ga ik mijn best doen om met het voorbeeld van deze tablet jullie te helpen.

De software op een tablet is vaak een compleet pakket met een besturingssysteem, allerlei drivers, tooltjes en software die meegeleverd wordt. Dit wordt ook wel een ROM genoemd. Nu staat er de standaard Samsung ROM op maar dit kun je dus ook veranderen waardoor je ook een nieuwe Android versie krijgt en nieuwe mogelijkheden. De bekendste en in mijn ogen een van de beste is Cyanogenmod met voor deze tablet de laatste versie 13 met Android 6 Marshmallow.

Nu is om Cyanogenmod het een en ander te doen geweest, voor nu is dat niet belangrijk maar in de toekomst als er nog een nieuwe versie uitkomt zal dit onder de naam Lineage OS zijn. Ik zal jullie hier voor nu nog niet mee lastig vallen. Als er wat nieuws is zal ik wel een bericht posten en ook tips en trucs om over te stappen.

Begin bij het begin

We hebben een standaard tablet, verouderd en dus geen garantie meer, door de fabrikant voorzien van software en ook geblokkeerd. Nu is dat makkelijk te omzeilen, oftewel wat veel mensen rooten noemen oftewel root acces/toegang krijgen. Ik doe dit zelf het liefste met een programma genaamd SuperSu. Een programma die je op je tablet super user rechten geeft.

Nu kan je alleen met die rechten nog niet veel, en vanuit de play storen blijft het sowieso beperkt wat je kan. Dus daar heb je ook een tooltje/programma voor nodig. Daar gebruik ik graag het programma TWRP voor.

Onthoud het even, de links staan hier verderop. Beide programma’s zijn specifiek geschreven voor de tablet. Dus even zoeken op combinatie met de je modelnummer, in dit geval is de Galaxy Tab 3 10.1 bekend als de P5120, een typenummer van de fabrikant.

Verder is het belangrijk dat de tablet volledig opgeladen is als je hieraan begint, je een goede originele usb kabel gebruikt om te voorkomen dat het misgaat en een micro usb kaartje waar je ook wat software op gaat zetten die je nodig hebt op de tablet. Plus met de nieuwe Android versie kan dit ook gebruikt worden om een gekoppeld eigen geheugen te maken. Er kan maximaal 64GB dus dan kan je even vooruit. Let wel op, je geheugenkaart wordt geformatteerd als je van deze functie gebruik wilt maken.

Benodigde software

In dit geval een lijstje voor de Tab 3 10.1, de P5210, die ik op de geheugenkaart heb gezet om dadelijk te gaan gebruiken.
Cyanogenmod 13
SuperSu
Houdini
Gapps

En de programma’s die je nodig hebt op de computer:
TWRP
Odin

De eerste 3 zijn inmiddels al bekend, maar wat is Houdini? Houdini is een soort ondersteuningsprogramma die ervoor zorgt dat al je programma’s gaan draaien op deze tablet. Even simpel technisch gezegd zit er een motor in deze tablet die anders werkt dat wat de meeste Android toestellen standaard hebben. Die werken normaal met een ARM chipset in tegenstelling tot deze tablet met een een Intel chipset. Zo zijn er nog wel meer tablets die afwijkend zijn, maar dat is wel iets op op te letten.

Wat is Gapps? Gapps staat voor Google Apps. En je kunt het dan al raden, dat is alles wat je nodig hebt van Google om met je tablet te kunnen werken. Van de play store tot gmail, en alles er tussenin van kleine bestandjes tot gewone programma’s waar je normaal geen erg in hebt.

En wat is Odin? Odin is een programma die je op de Windows computer installeert om vervolgens verbinding met je tablet te maken via usb en van vanaf de computer bepaalde programma’s op je tablet te kunnen installeren. Die heb je nodig voor de eerste stap, het eigenlijke rooten.

Eerste stap, TWRP

TWRP hebben wij nodig voor de root acces op de tablet en om vanaf de tablet programma’s te kunnen installeren, back ups te maken, de tablet leeg te maken (wipen) en een ROM te installeren.

Als je Samsung Odin op je computer geïnstalleerd hebt moet je vooraleer je je dingen kan installeren de tablet in download modus zetten. Dit doe je door de tablet aan te zetten door drie knoppen tegelijk in te houden: power button, volume down en home knop tot het scherm aan gaat. Je krijgt dan nog even een waarschuwingsvenster waar je met volume up kunt bevestigen om door te gaan. Dan kun je via Odin aan de gang als je de tablet via usb aan de computer hebt hangen en alle drivers geïnstalleerd zijn.

In Odin selecteer je het vakje PDA en kies je het TWRP bestand dat je daarstraks gedownload hebt (een MD5 bestand). Schakel het vinkje uit voor Auto Reboot en klik dan op start. Dat is even wachten tot er pass komt te staan. Bij sommigen doet hij er 4 seconden over maar de mijne had 2 minuten en 4 seconden voor nodig. Even geduld, maar er komt vanzelf pass te staan.

Tweede stap, SuperSu

We hebben super user rechten nodig om van alles te kunnen gaan doen op de tablet. Daarvoor gebruik ik dus SuperSu. Als het goed heb je deze op de geheugenkaart van je tablet staan en kun je vanuit de net geïnstalleerde TWRP deze op de tablet gaan zetten.

TWRP start je op door de tablet in recovery modus te zetten, dat doe je door de tablet aan te zetten met tegelijkertijd de power button en de volume up tot het scherm aan gaat.

Als TWRP is opgestart ga je naar install, selecteer je de geheugenkaart waarop de software staat en vervolgens selecteer je SuperSu. Swipe om te installeren, paar seconden geduld en je ziet links voorbij komen als hij klaar is en geïnstalleerd is.

Derde stap, back up

Dan is het handig om een backup te maken, ook dit doe je vanuit TWRP. Je gaat terug naar het hoofdmenu (rechts bovenin terug knop) en dan zie je vanzelf de knop back up in het menu. Voor de zekerheid heb ik alles aangevinkt om een back up van te maken. Dit duurt even een paar minuten.

Vierde stap, wipen

En nu gaat het spannend worden, je hebt de toegang en de rechten en een backup, dus klaar om te gaan flashen, oftewel de ROM te gaan installeren. Maar eerst even de tablet leeghalen. Belangrijk is om hier even goed op te letten welke en wat je selecteert. Als je te weinig doet heb je straks een bijna vol geheugen waar je niks meer mee kan, als je teveel doet heb je de kans dat het misgaat.

Terug naar het hoofdmenu van TWRP, daar klik je op Wipe, ga naar Advanced wipe en dan selecteer je de volgende zaken:
– Dalvik Cache
– System
– Cache
– Data

Swipe om te wipen en even geduld, ook dit duurt even een paar minuten.

Vijfde stap, installeren

Nu de tablet helemaal leeg is kun je Cyanogenmod gaan installeren. We gaan dan weer terug naar het hoofdmenu van TWRP waar we naar mount gaan, selecteer de geheugenkaart bovenin en kies Cyanogenmod. Swipen om te installeren en dan weer even geduld hebben tot hij geïnstalleerd is.

Als dit gedaan is en dat goed is gegaan, wat je dat links in het menu voorbij hebt zien komen, heeft je tablet de besturing en drivers erop staan. Nu gaan we verder met programma’s te kunnen installeren, maar eerst een tooltje om die te kunnen draaien, Houdini.

Installeren gaat op bijna dezelfde manier vanuit TWRP. Terug naar het hoofdmenu, klik op Install, ga naar je geheugenkaart en selecteer Houdini.

Daarna kun je de basis benodigdheden van Google erop te zetten, Gapps.

Zelfde manier installeren als met Houdini en weer even een paar seconden wachten dat het erop staat.

Het kan voorkomen dat je errors voorbij ziet komen met ‘wrong architecture’. Niet schrikken maar dan heb je de verkeerde versie gedownload, en heel waarschijnlijk de gebruikelijke ARM versie en niet die voor X86.

Als dit goed geïnstalleerd is, dan ben je verder helemaal klaar en kun je de tablet opnieuw opstarten en gaan gebruiken. Dit doe je vanuit het hoofdmenu van TWRP en dat te klikken op reboot, selecteer de optie voor reboot systeem en dan zal Cyanogenmod voor het eerst starten.

Je zult nog een paar dingen moeten instellen, inloggen op je Google account, apps downloaden en de tablet weer gebruiken met moderne software.

Veel plezier!

Reageren is niet mogelijk.