Inregelen vloerverwarming

Inregelen vloerverwarming

In navolging van de vorige berichten over het verbeteren van mijn vloerverwarmingsinstallatie hier nog even een laatste update over het inregelen ervan.

Even resum├ę de onderstaande 2 berichten:
Warmte installatie
Het verhaal van de warmte installatie

Na dus aanhoudende ‘problemen’ van een oncomfortabel binnenklimaat en een hoog verbruik ben ik hier 3 seizoenen geleden mee begonnen om dit zelf beter voor elkaar te krijgen. het hoge elektrische verbruik was vanwege een pomp en klep die niet geschakeld waren en de warmte kwam door de inregeling en snelheden die niet klopten.

Toeval wilt zijn dat ik afgelopen jaar de overstap van elektro naar klimaattechniek heb gedaan en daarnaast nu ook een opleiding KLI-A aan het afronden ben. Zodoende beschik ik dus over veel meer kennis van het systeem en de werking ervan.

De eerste stap die ik genomen heb ik het vergroten van de delta T, oftewel het temperatuurverschil van het systeem. Dit was erg klein door een vele te hoge snelheid van de pomp, hierdoor krijgt het water geen kans de warmte af te geven in de vloer. Deze heb ik door de snelheid te verlagen terug gebracht naar 5 graden, dit omdat het een LTV systeem is (lage temperatuur verwarming). Hierna heb ik in eerste instantie de vloer op gevoel ingeregeld met de verdeelkleppen:


De volgende stap was het fijnafregelen van VVW (vloerverwarming). Hiervoor heb ik bij onze vrienden in China de volgende ST390 infrarood meter besteld:

Ja er zit een afwijking in tov de Fluke op het werk, en het oppervlak en de correctiefactor is niet in te stellen, maar op een graad na nauwkeurig vind ik zeer netjes. De meting is meer dan zeker bruikbaar. Op de afbeelding hierboven zie je linksboven waar ik gisterochtend mee begonnen ben en rechts onder zie je waar ik op uit ben gekomen qua vloertemperatuur. Een zone heb ik net nog iets verder geknepen maar dat is minimaal.

Hierdoor was ik in de mogelijkheid om de zones in de vloer een heel stuk strakker af te regelen, en met strakker bedoel ik alles binnen een graad van de vloertemperatuur. Hiervoor heb ik de pomp wel iets hoger moeten zetten om de doorvoer in de zones beter te krijgen. Daar zat hiervoor op sommige stukken 1,5 graad vloertemperatuurverschil en met uiteindelijk op de retour een verschil van meer dan 6 graden. Dat was net teveel voor het goede.

Hiervoor heb ik dus de pompsnelheid iets moeten verhogen om de totale delta T te verlagen naar ongeveer 5 graden. De vloertemperatuur is na fijnregelen mooi constant en met weinig verschillen in de vloer en het verschil over de groepen is netjes, totaal verschil over is iets onder de 5 graden:

Bij een hogere druk zag je dat de totaal delta T terug liep zoals het hoort, maar die over de verdeler juist groter werd, waarschijnlijk omdat hij zijn druk niet goed kwijt kon.

Het verbruik is zodoende van 23GJ het eerste jaar naar 18GJ gedaald na de eerste ingreep, en naar 15GJ vorig jaar met de eerste pogingen tot bijregelen. De verwachting is dat ik dit jaar op 12GJ uit kom en veel belangrijker met een veel hogere mate van comfort. Ik kan nu in een joggingbroek en met zomersokken bij de computer zitten zonder het ‘koud’ te hebben of koudestraling van de muur te ervaren. Dit kwam puur doordat enkele zones niet voldoende/niet goed doorstroomde om goed warm te worden.

Daarnaast heb ik omdat ik geen ‘slim’ systeem heb zelf de volgende meters opgehangen:

Dit is een afgeleide meter van Xiaomi Mijia (Cleargrass) geplaatst, de Youpin Qingping vanwege het iets grotere scherm. Een Iieale en goedkope manier om het temperatuur en vochtigheid over het verloop op de dag (24H) of over een maand (30 dagen) te kunnen inzien:

En als laatste nog een update, de ‘techische’ ruimte waar deze installatie zich bevind is ook tevens mijn bijkeuken die zich langs de keuken bevind. Dat hok was altijd erg warm (25+ graden) wat niet echt bevorderlijk is voor de apparatuur is, maar ook een groot verlies van onnodige warmte. Nu zit er voor 2 meter aan afstand met nog wat bochten edg eer ik bij de wisselaar ben. Die leidingen zijn altijd handwarm en dat hoeft niet.

Zodoende besloten om die leidingen, aanvoer en retour te gaan isoleren. De retour was niet echt nodig maar het dempt ook wat stromingsgeluid wat je altijd wel wat hebt.En na een uurtje rommelen en een 15 euro aan spullen:


Iets verlies zoals bij de pomp is lastig weg te nemen en hoeft voor mij ook niet als ik de resultaten nu zie. De ruimte is na een middag al gezakt naar 23 graden en de aanvoertemperatuur op mijn verdeelblok is met bijna een graad gestegen naar bijna 26 graden.

Nu lijkt dat niet veel, maar van 25 naar 26 graden is een behoorlijk verschil in warmte en zo dus ook in vermogen.

Reageren is niet mogelijk.