I7 9700K 5,1Ghz Gigabyte Z390M Gaming

I7 9700K 5,1Ghz Gigabyte Z390M Gaming

Van het weekend eens tijd gemaakt om de laatste Bios versie met de nodige verbetering op mijn Gigabyte Z390M Gaming moederbord te zetten, versie F8. Hiervoor had ik het systeem stabiel op 4,9Ghz draaien op alle cores, maar over de 5Ghz werd lastig op luchtkoeling vanwege het voltage wat erin moest.

Nu met de laatste bios versie, nieuwe interface en meer mogelijkheden maar weer eens de poging gewaagd. Nu ben ik enorm verwend geraakt met het DFI moederbord van mijn vorige computer, en zitten er her en der wat verschillen in benaming en met name minder mogelijkheden in dit bord dan een Auris versie op ATX formaat, maar met een 9700K kun je prima resultaten halen blijkt!

5,2Ghz is mogelijk, maar niet op lucht. De hoeveelheid spanning en daarmee ook warmte die je gaat creëren is niet te handelen anders.

De volgende instellingen heb ik aangepast:
– Enchanged Multi Core -> disabled
– XMP ingeschakeld voor het geheugen
– SVID offset -> disabled
– Intel Speedshift -> disabled
– Race to halt -> disabled
– Voltage optimization -> disabled
– C-States -> disabled
– CPU Vcore Loadline Calibration -> high
– CPU AC/DC Load line -> performance
– CPU EIST (Speedstep) -> disabled

Vooral met de loadlines moet je heel erg opletten en goed meten wat je doet, omdat dit geen Auris bord is, heb je veel meer afwijking en meer onrust in je spanningen. Hoe lager je spanning wordt, hoe erger dit wordt trouwens, hier kom ik dadelijk nog even op terug. De AC/DC load line is de basis die je nodig hebt om op lucht überhaupt de 5,1Ghz te kunnen halen. Beetje de grens is 1,400V op lucht en hier wil je het liefst ook onder blijft. Laat de de AC/DC load line op Efficiency staan, dan heb je meer voltage nodig om een bepaalde gemiddelde waarde te halen, dit laat ik dadelijk zien met mijn dagelijkse 4,9Ghz instelling.

De Vcore loadline kun in tegenstelling tot een Auris bord maar beter op medium laten staan, omdat die op High nogal uit de pas gaat lopen. Dat is het grote verschil tussen de kwaliteit van het bord en met name de gekozen VRM. Niet erg, maar daar moet je even op letten.

Ik kwam uiteindelijk met mijn 9700K op een stabiele 5,1Ghz met een Vcore spanning van 1,385V, wat met de gekozen instellingen dit resultaat gaf:

En de hoogste score van de dag:

Hier zie je wel dat met de ingestelde Vcore spanning de maximale waarde wat over de 1,400V heen gaat, maar aangezien dit een piek is en de temperaturen goed zijn vind ik dit acceptabel.

Daarna ben ik verder gegaan met mijn ‘dagelijkse’ 4,9Ghz instellingen, zoals eerder aangegeven is de AC/DC load line op performance minder geschikt op lage voltages, omdat je dan veel meer uitschot krijgt, veel meer variatie in je spanning en daarmee ook hogere pieken. Voorbeeld is deze verder stabiele instelling van 1,290V Vcore spanning:

Hier zie je veel meer variatie dan bij de AC/DC load line op Efficiency en een Vcore spanning van 1,305V, die weer een stuk hoger ligt dan bij de voorgaande:

Maar dit is de betere keuze voor ‘dagelijks’. Netjes 4,9Ghz met niet teveel warmte op alle cores, succes in mijn boek.

Reageren is niet mogelijk.