Dell Optiplex 780 HTPC

Dell Optiplex 780 HTPC

Mijn DC5800 draaide alweer een tijdje, maar met een 32 bits en daarmee 3,2GB geheugen beperking liep ik af en toe tegen de grenzen aan. Eerst geprobeerd met een DC7800 maar die werkte niet lekker samen met mijn Q9400 en de rest van de hardware, dus zodoende ben ik bij deze uitgekomen. Waarom een Dell Optiplex 780 SFF? Omdat deze de laatste Q45 chipset heeft voor de socket 775 en samen met DDR3 geheugen ideaal is voor mijn Q9400. Een zuinige 80plus voeding van 235 watt, compacte behuizing en genoeg uitbreidingsmogelijkheden.


Samen met nog wat goodies:

Spullen die in de 780 gaan:
– Intel Q9400
– Zotac 1030 2GB Zone Edition
– Nanya 4x2GB DDR3 geheugen
– Micron M600 256GB SSD
– WD Scorpio Blue 500GB HDD
– Sata voeding splitter
– Asus sata kabels
– Dvd caddle

Eerst eens begonnen met een standaard ‘apktje’, stofvrij en schoonmaken, stickers eraf halen, etc:

Ik heb besloten om de dvd drive te laten zitten, en de ssd en hdd op mijn bekende manier samen te bouwen en op de plek van de kaartlezer neer te leggen.


Past precies!

Wat niet precies paste was de videokaart, koelblok van de Zotac 1030 ZE is te groot en te lang, deze lijkt net iets groter te zijn dan een standaard Nvidia GTX 1030:

Processor werd toch gewisseld en anders was nieuwe koelpasta sowieso niet heel slecht. Dus de beugel van het moederbord afgehaald en in de werkbank gezet en bewerkt met de dremel:Past nu wel precies!

Q9400 ook gelijk op zijn plek gezet, koelblok schoongemaakt en begonnen aan de fan van de originele hdd caddle af te halen. Bij dit type systeem krijg je een foutmelding als de hdd fan verwijderd is. En aangezien dit geen standaard fan aansluitingen zijn is er ook niet een makkelijke of snelle oplossing voor.

Deze kun je zo eruit klikken, alleen die adapterplaat zit op de fan geplakt. Die eraf gehaald (voorzichtig!) en dubbelzijdige tape geplakt:

En zo zit die op de videokaart geplakt:

Totaalshot:

Et voila!

(klik voor groot)

Nu rustig aan het installeren en alles weer instellen.

Reageren is niet mogelijk.