Auto/motor led verlichting

Auto/motor led verlichting

De laatste tijd wordt de LED verlichting voor auto’s en motoren steeds populairder. Een hele mooie techniek, met veel lichtopbrengst en makkelijker in te bouwen dan xenon. Geen (grote) ballasten nodig, kabelbomen, etc. En ook zeker omdat in het buitenland xenon verboden is, en het lichtbeeld vaak vrij veel strooilicht geeft is dit een goeie optie.


Voordeel ook is dat deze techniek inmiddels leuk betaalbaar wordt.

Een interessant video hierover is deze:

COB of Cree leds

Zoals hierboven in de video aangegeven zijn er verschillende generaties en onderling ook heel veel versies en verschillen. Gelukkig kom je de eerste generatie bijna niet meer tegen, de tweede generatie wel en die zijn erg leuk betaalbaar, voor 2-3 tientjes heb je een goeie set.

Hierin zitten heel wat verschillen en doorontwikkelen. Je hebt 2 soorten leds, COB en Cree. Beiden zijn door de loop van jaren beter en sterker geworden, tot zelfs versies wat een actieve ventilator achterop zit aan toe. Dat laatste wil je al helemaal niet hebben omdat ze vervuilen, minder koelen en ook nog wel eens stuk gaan. Het koelblok is er niet op berekend dan en dan stookt de lamp zijn eigen op.

Een ander bijkomend nadeel is wel dat heel veel webshops ze verkopen onder allerlei namen en kreten, soms ook allerlei ‘merken’ en vaak ook voor veel geld. Terwijl als je een beetje weet hoe en wat, en je weet bij welke verkopers je ze vandaan kan halen, je een prima deal kan maken. Nadeel is alleen dat bij deze type leds het lichtbeeld vaak problemen kan geven. Zeker COB leds zijn erg groot en het licht komt dan niet gecentreerd in je koplamp en dat gaat voor stroolicht zorgen.

Verschil tussen COB en Cree is redelijk makkelijk te zien:

Een goeie instapper die niet al te duur is, zijn deze die ik hierboven in de eerste foto al liet zien, COB leds met een goeie opbrengst en niet te warm worden:


(klik op de afbeelding voor de link)

De H4 versie heeft alleen niet super veel vermogen omdat die dubbel is vanwege groot en dimlicht. Dimlicht is dus maar 30W en samen met grootlicht heb je 60W. Maar het geeft beduidend meer lichtopbrengst dan halogeen.

Een latere versie dan de hierboven genoemde, maar dan met Cree leds, is deze:

Deze zijn net iets duurder maar hebben wel meer lichtopbrengst. Is een goeie overweging waard, alleen als je reflectorkoplampen hebt zou ik persoonlijk net even een tientje meer uitgeven en Lumileds halen. Maar dit zijn allemaal led lampen waar ik ervaring mee heb of die ik bij anderen ingebouwd heb en het goed doen. Er zullen er best wel meer zijn die ook goed zijn.

Lumileds

De generatie hierna zijn de Philips ZES Lumileds. Dit zijn hele kleine leds met een hoge opbrengst, hoger rendement dus minder warmteverlies, en door de kleine leds en de plaatsing op de lamp heb je geen problemen meer met het lichtbeeld. Plus daarbij kun je de lampvoet nog iets verdraaien zodat je zeker geen problemen krijgt.

Deze hebben voor mij echt de absolute voorkeur, en ondanks de prijs van een 45-50 euro zijn ze het absoluut waard.


Lumileds lichtbeeld aanpassen

Dit is wat ik bedoelde met lichtbeeld en het aanpassen ervan, iets wat je wel eens tegen kan komen bij reflector koplampen:

Hier zie je na het plaatsen in de standaard stand het links en rechts oplopen van de lichtlijn.

Links en rechts van de voet van de ledlamp zitten 2 kleine schroefjes waarmee je de voet kunt verdraaien tov de lamp.

Resultaat is precies zoals het moet zijn. Niet gek ook voor een reflectorkoplamp met leds.

De verkoper waar ik ze vandaan heb gehaald:

Imitatie

Waar je wel voor moet opletten is dat je wel de echte Lumileds krijgt, sommige verkopers bieden soms net even iets goedkopere Lumileds aan. Die geven dan minder opbrengst, soms een net wat afwijkende kleur of andere problemen. Ook worden soms versies met een CSP led aangeboden als Lumileds. De echte Lumileds zijn ZES leds en te herkennen aan:

Zie: ledoauto.com (klik)

Stadslicht

Wat nog een waardevolle aanvulling is, zijn de stadslichten om ook een bijpassende kleur te hebben. Hierin zijn ook heel veel soorten en types, sommige die al snel stuk gaan of die problemen geven met canbus. Ik heb zelf goeie ervaringen met deze:

(klik op de afbeelding voor de link)

Plus ze zien er netjes uit, zeker als ze zichtbaar zijn in een koplamp.

Eén gedachte over “ Auto/motor led verlichting

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.