Zilveren audiokabels gesmeed door elfjes in het maanlicht

Zilveren audiokabels gesmeed door elfjes in het maanlicht

Er zijn heel veel discussies over het wel of niet met audiokabels, met name om het duurdere segment. Peperdure exclusieve kabels die allerlei beloftes maken, bepaalde mensen die het horen en anderen die er een afkeer tegen hebben en de daaropvolgende welles nietes discussies. Ik ben daar redelijk nuchter in en bekijk het technisch, vandaar dat ik dit stuk geschreven heb omdat het ook wel mooi samenviel met mijn kabel-upgrade.

De 3 belangrijke dingen bij een audiokabel zijn naar mijn idee:
– Lage weerstand
– Lage impedantie

Dit wordt ook mooi beschreven op Wikipedia, klik. Ook een mooi artikel was erg interessant is om te lezen, is deze.

Weerstand is vrij gemakkelijk en een basisprincipe in de elektro, bepaald door het type geleider en de dikte. Maar ook de leeftijd speelt hierin een rol. Je wilt een zo laag mogelijke ohmse en daarmee zo goed mogelijke verbinding tussen je speakers en je versterker. Dit vanwege verliezen. Een dikkere kabel is ook niet altijd handig omdat je al snel beperkt bent door de aansluitmogelijkheden. Vaak is 4mm het meest ideale qua pluggen en aansluitingen op de versterkers.

Verder kan winst behalen door een ander type geleider, zuiverder koper (OFC Class) of een zilverlegering. Puur zilver of goud kom je (bijna) niet tegen. Goud, of verguld, is zeker qua prijs niet leuk meer. Verzilverd heeft vaak amper of geen meerprijs en voorkomt ook een ander probleem, namelijk veroudering. Door zuurstof gaat koper oxideren en veranderd de weerstand. Dit proces duurt wel vrij lang als je goeie speakerdraad hebt met een goeie mantel, maar dit gebeurd gewoon.

Vandaar dat je eigenlijk ook geen blank koper onder je speaker terminals wilt aansluiten. Vaak zie je daarom dat adereindhulzen van vertint koper zijn. Nu oxideert zilver ook, maar dat is veel minder erg en heftig dan bij koper. Alleen met een huls creëer je wel weer een kleine (0,1~0,2mOhm) overgangsweerstand. Dit in combinatie met een connector geeft dit dan weer een klein beetje extra weerstand.

Nu lijkt het procentueel allemaal heel wat, alleen uiteindelijk als je naar de capaciteit gaat kijken dan is het verwaarloosbaar weinig. Met name omdat de afstanden erg kort zijn.

Vanwege aansluitgemak zie je dan dat veel mensen een banaanplug kiezen. Deze zijn vaak verguld, omdat goud een veel betere geleider is en niet oxideert. Qua prijsverschil maakt dit ook niet echt uit. Afhankelijk van de contactdruk en de contact oppervlakte zit je zo tussen de 0,4mOhm en 0,8mOhm weerstand. De beste verbinding zijn eigenlijk de banaanpluggen met pen, liefst een die zich goed kan zetten in de bus van de aansluitterminal. Amerikanen gebruiken dan weer spades en vinden dat weer de betere manier, daar is over te discussiëren.

Omdat deze vaak behoorlijk duurder zijn is dat minder interessant voor het kleine verschil wat je krijgt qua weerstand. Nu is er wel verschil tussen contactoppervlakte en contactdruk tussen een Nakamichi plug zoals ik in het verleden gebruikt heb en de wat duurdere Monster Audio banana pluggen zoals ik nu besteld heb. De laatste heeft iets bredere lippen waarmee hij ook beter aandrukt en dus een lagere overgangsweerstand heeft. Deze zit rond de 2mOhm als ik de verhalen zo mag geloven. Hier heb ik nog niet echt hard bewijs voor kunnen vinden.

Dan kom je uit bij het stuk impedantie. En dat is iets wat je ook zo laag mogelijk moet zien te krijgen. In feite met de weerstand en impedantie van een kabel krijg je een capaciteit, ook weer terugvallend op basis elektro. Weerstand en Impedantie maakt een RC filter, en dat wil je niet met een kabel doen. Dit effect moet zo min mogelijk zijn. Er zijn wel kabels die hier voor ‘gemaakt’ zijn, of verbeteringen met een condensator op de speaker uitgangen. Dat is iets wat je wél echt gaat horen, maar meer in de zin van geluid wat na gaat ijlen of een versterker die gaat brommen.

Impedantie wordt minder door de afstanden tussen de draden te vergroten, dit is iets wat bij de wat duurdere speakerkabel vaak al standaard wordt gedaan.

Dit zijn de basis dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen en maken van speakerkabels.

Dan heb je als laatst nog een stukje hoogfrequent en skineffect. Er wordt hier een hoop over geroepen en geschreven, vandaar dat ik liever naar twee artikels op Wikipedia doorverwijs, klik en klik. Laatste is ook in de algemeenheid wel interessant om eens door te lezen.

Over de term hoogfrequent wordt nog veel gediscussieerd want eigenlijk is alles boven 1Ghz hoogfrequent. Toch wordt er bij audio naar dezelfde theorieën verwezen. In de basis heb je een geleider en het gedrag bij hoge frequenties. Weerstand in de kern wordt hoger, hoge frquenties gaan naar buiten in de draad en rond de schil zitten. Vandaar ook de naam skin effect. Leuk om je eens in te verdiepen.

Praktisch gezegd, dikkere kabel is positief maar alleen als je fijnaderige kabel gebruik. Anders heb je overdreven gezegd 1 massieve geleider waaromheen je hoge tonen zitten, met veel fijne draden heb je heel veel geleiders waaromheen de hoge tonen zitten. Veel meer koper dus om doorheen te gaan.

Dan komen we dus uit op mijn kabels, die ik hierboven ook al even liet zien:


Op dit moment had ik van Monster Audio XP bekabeling liggen met Nakamichi banaanpluggen. Deze koperen bedrading is inmiddels al een jaar of 8 oud, pluggen hetzelfde. Weerstand was meetbaar enkele ohms, ook met schoon aangestripte uiteinden. Nieuwe kabel was niet meetbaar zo laag met een gewone multimeter.

Dan een gevoelig puntje, hoor je verschil? Nee, geluid blijft geluid. Maar, op een hoog volume met een film of met muziek dan is de zachte vervorming van het laag niet meer aanwezig. Nieuwe kabel, super lage weerstand ipv een oude en eigenlijk te dunne kabel, dan wil ik nog wel snappen. Het idee dat ik in het hoog ook wat verschil hoor, of het helderder geworden is, geen idee. Dat leg ik maar naast mij neer. Ik ben iig erg blij met de nieuwe kabels en ze zien er gewoon gelikt uit.

Mijn bestellijstje:
– Hicon Ambience 240 OFC Class 6 audiokabel, verzilverd
– Monster Audio Banaanpluggen
– Vertinde koperen adereindhulzen
– ViaBlue cablesleeve afgewerkt met krimpkous

Op dit moment ben ik nog aan het wachten op de Monster Audio pluggen, als die binnen zijn zal ik nog wel een foto posten. Uiteindelijk ben ik een 60 euro aan materiaal kwijt geweest voor 2x2m afgewerkte kabel.

Eén gedachte over “ Zilveren audiokabels gesmeed door elfjes in het maanlicht

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.